... kuin Strömsössä. Kiirastorstai-iltana otin kilon jauhelihapaketin jääkaappiin sulamaan. Pitkänäperjantaina en vielä tointunut tekemään, unohduin pelaamaan uutta nettipeliä, siispä siirsin lihapullasouvin lankalauantaille.

Lauantaina jaoin ensin kilon karitsan jauhelihaa silmämääräisesti kahtia. Olin päättänyt tehdä saman tien kahdet erilaiset lihapullat, mutta ensin työn alle lammaspaimenen mustatorvisienipyörykät.

Mittasin noin desin kuivattuja mustatorvisieniä ja murskasin ne perunanuijalla:

IMG_2709-normal.jpg

Liotin mustatorvisieniä vedessä ja  pilkoin sipulin pieneksi. Haihdutin pannulla mustatorvisienistä nesteet, lisäsin voita ja pilkotun sipulin pannulle hautumaan.

Sitten etsin mausteet: IMG_2715-normal.jpg

Ranskankermaa olin ostanut kaksi pienehköä purkillista ja päätin kipata ne molemmat taikinaan.  Kananmunat olivat vielä käyttökelpoisia, suolaakin oli valittavana jodi- tai merisuolaa, mutta perunajauhoja ei taloudesta löytynyt. Niinpä sekoitin muut ainesosat keskenään, tyrkkäsin kulhon jääkaappiin ja lähdin kauppaan hakemaan perunajauhoja. Taikina oli ollut aika vetelää, ehkä se kiinteytyisi tekeytyessään ja viimeistään perunajauhoilla.

No, vetelänä se taikina pysyi. Lisäsin loppujen lopuksi varmaan triplamäärän perunajauhoja alkuperäiseen reseptiin verrattuna ja lopulta päätin tehdä pihveiksi, kun pyöryköitä ei voinut muotoilla. Paistoin uunissa n.250C 20 min.

IMG_2722-normal.jpg

Lopputulos ei ole ehkä kaunein, mutta maussa ei ole moittimista. Itse asiassa katoavat sellaista vauhtia, että oli vähällä jäädä viimeisin valokuva ottamatta.

Pikkuhiljaa alkoi palautua mieleen aikaisempi kerta, kun liki vuosikymmen sitten tein pääsiäisenä näitä samoja kiehtovannimisiä lihapullia. Silloinkin tuskailin vetelän taikinan kanssa, vaikka lopputulos olikin herkullinen.

IMG_2731-normal.jpg

Tällä reseptillä sitten tein nyt lammaspaimenen mustatorvisienipyöryköitä, joista tuli pihvejä:

  •  n. 1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
  • 1 iso keltasipuli
  • nokare voita
  •  n. 500 g karitsan jauhelihaa
  • 2 tl valkosipulimurskaa
  • 2 tl suolaa (vähempi riittäisi)
  • 1 1/2 tl meiramia
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 tl paprikaa
  • 2 rkl sinappia
  • 3 kananmunaa (liikaa?)
  • 2 prk ranskankermaa a 150g (1 purkillinen riittäisi?)
  • n.5-6 rkl perunajauhoja (ehkä alkuperäisen reseptin 2 rkl perunajauhoa riittää, jos 1 kananmuna ja 1 prk ranskankermaa)